Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki, należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Międzynarodowy Dzień liczby "pi"

14 marca 2012r. w naszej szkole po raz pierwszy obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Liczby Pi. W ramach obchodów tego nietuzinkowego święta młodzież przygotowała plakaty i informacje, dotyczące głównie liczby pi i jej zastosowania, jak również innych zagadnień z dziedziny matematyki. Uczniowie klasy III h i klasy I e pod kierunkiem matematyczek - Barbary Klopott i Celiny Tańskiej - przygotowali szkolny konkurs dla wszystkich klas pierwszych. Walka była zacięta, a wśród zadań o zróżnicowanym stopniu trudności był test z liczbą pi w roli głównej, rebusy, których wiodącą postacią była liczba pi i konkurencja sprawnościowa, która polegała na znalezieniu - dosłownie - 12 początkowych cyfr rozwinięcia ludolfiny.
       Ukoronowaniem Dnia Liczby Pi było zabawne przedstawienie o matematycznej treści, przygotowane przez polonistkę Karinę Zadworzańską. Celem akcji było zainteresowanie uczniów matematyką i jej badawczym obliczem, ale przede wszystkim nauką przez zabawę i kreatywne działanie, służące przybliżeniu dziedziny wiedzy, która leży u podstaw nie tylko nauk ścisłych. Wszystko wskazuje na to, że uczniowie ze szkoły Wejhera jeszcze bardziej polubili królową nauk - zabawa była świetna, a cel edukacyjny został osiągnięty.
       W szkolne obchody Międzynarodowego Dnia Liczby Pi włączyły się klasy o profilu humanistycznym i językowym, co świadczy o tym, że nie taka matematyka straszna, jak ją malują.
Dziękujemy za fajną zabawę

Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.