Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki, należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Parada Jakuba Wejhera

To już 4 raz kiedy w przeddzień uroczystości urodzin założyciela naszego miasta, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4, zorganizował Paradę Jakuba Wejhera, inaugurując tegoroczne obchody Dni Jakuba. Impreza ta wpisała się już w kalendarium uroczystości miejskich, spotykając się z wielkim zainteresowaniem i życzliwością mieszkańców.
    Barwny korowód całej społeczności szkolnej wyruszył punktualnie o 12.00 spod szkoły i przemaszerował ulicami miasta na rynek, by w ten sposób oddać hołd budowniczemu grodu, który patronuje wejherowskiej „Samochodówce”. Paradzie przewodniczył sam Jakub Wejher wraz z trzema damami ubranymi w suknie stylizowane na stroje z epoki założyciela miasta. W Paradzie Wejhera licznie wystąpiła także młodzież grająca na instrumentach dętych, dziewczęta z klasy biologiczno-sportowej z pomponami oraz przedstawiciele kółka cyklistów. W paradzie Wejhera mieszkańcy oglądać mogli stare limuzyny oraz uczniów na skuterach, motorach czy w starych autach, promujących w ten sposób profil „Samochodówki”.
    Po przybyciu na Plac Jakuba Wejhera pani wicedyrektor Celina Tańska powitała mieszkańców i władze miasta przedstawiając krótka charakterystykę naszej szkoły, a później oddała hołd założycielowi miasta, składając kwiaty pod Jego pomnikiem. Następnie wszyscy zebrani obejrzeli humorystyczną scenkę przygotowaną przez naszą młodzież w Wejherem w roli głównej.
    Kolejnym punktem Parady było wręczenie przez wiceprezydenta miasta Bogdana Tokłowicza oraz panią dyrektor Annę Wilk medali "NIEPRZECIĘTNY 2012" uczniom: Izabeli Boszke, Agnieszce Wujec, Marioli Formeli, Karolowi Barzowskiemu i Rafałowi Cechoszowi. (Osoba nieprzeciętna to: fenomenalna, nadzwyczajna, niepospolita, niezwykła, rewelacyjna, rzadka, osobliwa, godna podziwa, nietuzinkowa, niesztampowa, szlachetna, jakich mało...).
    Pan Bogdan Tokłowicz, wiceprezydent Wejherowa, który reprezentował władze miasta pochwalił szkołę, że wychodzi do mieszkańców z tak piękną inicjatywą oraz rozwija ją z roku na rok wprowadzając nowe, ciekawe elementy. Na zakończenie uroczystości otrzymał szalik naszej szkoły.
    Podobnie jak i w ubiegłym roku młodzież i mieszkańcy mogli oddać krew w stacjonującym na rynku autobusie fundacji „ Krewniacy”, których zaprosiliśmy do naszego miasta.
    Jak dotąd podczas uroczystości nie zawiodła także sprzyjająca aura i mieszkańcy, którzy tak licznie przybyli na rynek i przychylnie odnieśli się do naszego przedsięwzięcia okazując zainteresowanie i życzliwość.

Do zobaczenia za rok

PRZYGOTOWANIA DO PARADY

PRZEMARSZ ULICAMI MIASTA

NA RYNKU

im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, ul. Sobieskiego 344, tel. 58-672-24-15, e-mail: stowarzyszenie-wejhera@wp.pl, ROK 2012
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.