Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki, należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

XIII Turniej "Jakub Wejher i powiat wejherowski"

Już po raz XIII został rozegrany w naszej szkole powiatowy turniej Jakub Wejher i powiat wejherowski. Składa on się z dwóch części. Pierwszej, teoretycznej, w której uczniowie odpowiadają na testowe pytania związane z Jakubem Wejherem i aktualnych lub dawnych wydarzeniach z naszego regionu.
Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera
    Tradycyjnie ciąg dalszy rywalizacji miał miejsce na boisku szkolnym. Dla drużyn przygotowanych było 8 stanowisk z konkurencjami o charakterze sportowym i nie tylko.
• Szybcy i mocarni ocenie podlegała siła jednego zawodnika oraz szybkość pozostałej czwórki: w czasie, gdy „siłacz” walczył z ciężarem 2 młotów, trzymając je w uniesionych do boku ramionach, jego koledzy mieli za zadanie pokonać jak najdłuższy dystans, dosiadając wyjątkowych … koni.
• Ale jaja! dla miłośników gry w tenisa stołowego: wykonując serwis, należało przebić piłeczki na drugą stronę stołu tak, by zatrzymały się w rozstawionych tam pojemnikach na jajka.
• Ekspresowe podarunki – Obchody Dni Wejhera nie mogły odbyć się bez prezentów, które… należało w jak najkrótszym czasie przenieść na daną odległość, nie używając rąk.
•  Ile wiesz? powtórka z historii… wylosowanym zdarzeniom, związanym z historią miasta Wejherowa i życiem Jakuba Wejhera trzeba było przypisać rok; w wykonaniu zadania słowami : „za mało…”, „za dużo…” pomagał sędzia, do którego (uwaga!), należało dobiec z każdą kolejną propozycją odpowiedzi.
• Strzelec wyborowy - tu w ruch poszły spryskiwacze, z których woda miała przemieścić jak najwięcej balonów na wskazane miejsce, utrzymując je cały czas nad ziemią.
•  Pocztówka dla większości powrót do dzieciństwa: układanie puzzli, przygotowanych z widokówek przedstawiających zabytki miasta Wejherowa
• Reklama konkurencja, w której zawodnicy nie mieli problemów: każda drużyna potrafiła zareklamować Wejherowo, wymieniając lub odśpiewując powody, dla których warto do naszego miasta przyjechać.
• Malarze sprawdzian umiejętności plastycznych oraz pamięci … jak wyglądał Jakub Wejher; do narysowania jego portretu uczestnicy użyli węgla.
    Wszyscy zawodnicy wykazali się dużym zaangażowaniem. Do kolejnych konkurencji podchodzili „na wesoło”. Możemy więc stwierdzić, że cel został osiągnięty, bo właśnie o dobrą zabawę chodziło
    Podobnie jak w ubiegłych latach byliśmy bardzo gościnni, pozwalając wyprzedzić się pięciu drużynom (ale nie byliśmy ostatni). Zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 z Rumi, przed Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Wejherowa i Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Rumi.

GRATULUJEMY WSZYSTKIM UCZESTNIKOM

im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, ul. Sobieskiego 344, tel. 58-672-24-15, e-mail: stowarzyszenie-wejhera@wp.pl, ROK 2012
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.