Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

I miejsce w finale konkursu „Rodnô Mòwa”

Dyplom
    W dniach 26 – 27 maja 2012 r. odbył się w Chmielnie Finał 41 Konkursu recytatorskiego literatury kaszubskiej „Rodnô Mòwa”. W finale wzięło udział 50 uczestników, którzy wcześniej wygrali kolejno w eliminacjach gminnych, miejskich i powiatowych.
     Naszą szkołę reprezentował Karol Barzowski z klasy I b technikum, który zdobył I miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. W Jury konkursu zasiadali przedstawiciele organizacji kaszubskich, twórcy i naukowcy, autorytety w dziedzinie literatury i mowy kaszubskiej: ks. prof. dr hab. Jan Perszon, Bożena Ugowska, Tomasz Fopke, Zbigniew Jankowski i Eugeniusz Pryczkowski. Oprócz części konkursowej dla uczestników konkursu przygotowano wieczór artystyczny, wycieczkę, wystawę malarską, promocję książek, a przed podsumowaniem konkursu odbyła się msza św. z kaszubską liturgią.
     Godny podkreślenia jest fakt, że nasza szkoła już od 8 lat bierze udział w konkursie recytacji i mimo, że nie mamy specjalnych zajęć języka kaszubskiego, kilkakrotnie nasi uczniowie pod opieką pani Aleksandry Kuchty, walczyli w finale i zdobywają czołowe miejsca w regionie. .

Gratulujemy Karol

Rodno_mowa
im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, ul. Sobieskiego 344, tel. 58-672-24-15, e-mail: stowarzyszenie-wejhera@wp.pl, ROK 2012
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.