Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

X Jubileuszowy Konkurs Literacki im. Jakuba Wejhera

W dniu 1 czerwca w ZSP nr 4 w Wejherowie odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla uczestników Jubileuszowego Literackiego Konkursu im Jakuba Wejhera. Już po raz dziesiąty organizatorzy, laureaci i ludzie kultury i sztuki się w tym miejscu, aby wyróżnić i nagrodzić tych, którzy podejmują wyzwanie i próbują przelać myśli na kartkę. Przez te wszystkie lata mówiono o marzeniach, naturze, władzy, dialogu; inspirowano się twórczością Czesława Miłosza i wskazówkami, jak żyć Jana Pawła II. Młodzież biorąca udział w konkursie opuściła szkolne mury, dorosła, rozpoczęła pracę, ale miejmy nadzieję, iż nie zapomnieli o literaturze.
      Tegoroczne konkurs zainspirowany był twórczością P. Coelho. Słowa pisarza stanowiły punkt wyjścia do rozważań na temat przeznaczenia w życiu każdego człowieka.
      Jury w składzie: Barbara Malawska, Mirosław Odyniecki i Karina Zadworzańska wyróżniło następujące osoby:
Poezja:
1. Michalina Drobińska; V LO w Słupsku; opiekun p. Joanna Michałowska
2. Aleksandra Łukaszuk; ZSO nr 2 w Lęborku; opiekun p. Joanna Skuch-Steciuk
3. Klaudia Ginter, ZS nr 1we Władysławowie opiekun p. Wioletta Janka
Proza:
1. Aleksander Księżopolski; XIV LO w Gdyni, opiekun p. Elżbieta Andruchów;
2. Agnieszka Rozmysłowicz, ZSP nr 1 w Rumi; opiekun p. Grażyna Górak;
3. Małgorzata Witka – Jeżewska; VI LO w Gdyni; opiekun p. Krystyna Rutyńska;

Gratulujemy laureatom i ich opiekunom,
a sobie samym życzymy kolejnych 10 lat konkursowych

im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, ul. Sobieskiego 344, tel. 58-672-24-15, e-mail: stowarzyszenie-wejhera@wp.pl, ROK 2012
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.