Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

I Rodzinny Marsz na Orientacje

Dnia 02.06.2012 r. w Młynkach koło Gniewowa został zorganizowany I Rodzinny Marsz na Orientacje. Zawody zostały zorganizowane przez Stowarzyszenia Wejhera. Frekwencja nie była zadowalająca organizatorów, ale i tak mimo dość zimnej i deszczowej pogody pojawiło się 14 osób.
      Zawody zostały rozegrane na dwóch trasach - rodzinnej (ok. 5km) oraz profesjonalnej (ok. 10km). Teren rajdu charakteryzował się dużymi przewyższeniami oraz dobrą przebieżnością. Na trasie profesjonalnej dodatkową trudnością były gęstwiny, które miejscami utrudniały przejście i widoczność. Celem zawodów było odnalezienie jak największej ilości punktów kontrolnych w wyznaczonym czasie, Na trasie rodzinnej znajdowało się 11 punktów kontrolnych, na których odnalezienie uczestnicy mieli 2h30min, a na trasie profesjonalnej 21 punktów i 3h30minut. Za każdą minutę spóźnienia do pół godziny zawodnicy otrzymywali jeden punkt karny, a powyżej 30minut 20 punktów karnych za każdą kolejną minutę. Za brak punktu sędzia dopisywał kolejne 50 punktów karnych. Także uczestnicy musieli się wykazać nie tylko dobrą orientacją w terenie, ale również taktyką.
     Na trasę profesjonalną wyruszyły w odstępie 12 minut dwie drużyny: LOST i WANOŻNIK. Bezapelacyjnie zwyciężyła drużyna LOST w składzie Daniel Roksz i Mariusz Walczak, która wykorzystała cały limit spóźnień i walczyli do końca, aby przybiec z pełnym kompletem punktów.
     Na trasę rodziną wyruszyły trzy drużyny: EMERGENSY, MUCHY i GLOBTROTERKI. Po niezwykle emocjonującej walce (różnica między dwoma pierwszymi drużynami wynosiła 5 pkt), zwyciężyła drużyna MUCH w składzie: Sabina i Lech Muszczyńscy oraz Maria Sipurzyńska.
     Na mecie na wszystkich uczestników czekało ognisko i kiełbaski. Każdy uczestnik rajdu otrzymał dyplom i upominek.

Do zobaczenia za rok

Zdjęcia udostępnione przez Krzysztofa Patoka

I Rodzinny Marsz na Orientacje
im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, ul. Sobieskiego 344, tel. 58-672-24-15, e-mail: stowarzyszenie-wejhera@wp.pl, ROK 2012
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.