Stowarzyszenie Wejhera działa od roku 2008. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Wejherowska Wanoga czyli uczymy się od najlepszych

5 października 2012r. o godz. 10 00 w murach Wejherowskiego Centrum Kultury uroczyście rozpoczął się Pierwszy festiwal przygody. Festiwal Przygody „WANOGA” to jedyna tego typu impreza odbywająca się jesienią w północnej Polsce. Wydarzenie to skierowane jest do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych tematyką podróżniczą, turystyką oraz aktywnymi formami spędzania wolnego czasu.wanoga Program festiwalu obejmuje pokazy filmów, slajdów, fotografii z podróży po świecie, a także liczne imprezy plenerowe. Impreza ma być inspiracją do pogłębiania wiedzy krajoznawczej, a także rozbudzenia zainteresowania walorami turystycznymi świata i regionu pomorskiego. Wśród gości festiwalu znajdowali się ludzie oryginalni, często bardzo znani, którzy w sposób ciekawy podzielili się swoimi pasjami, dokonaniami i osiągnięciami. Będą wśród nich wyczynowi eksploratorzy, jak i autostopowicze, himalaiści i zwyczajni wędrowcy, odkrywcy i podróżnicy, grotołazi i żeglarze. Jednym słowem Ci wszyscy, dla których podróżowanie - bardziej niż celem samym w sobie - jest pasją i sposobem na doświadczanie życia.
Dlaczego „WANOGA”?
Wanoga - to słowo oznaczające w języku kaszubskim wycieczkę, podróż lub wędrówkę, a także określenie nieco z przymrużeniem oka kogoś kto wciąż wędruje, podróżuje, czyli wanożi.
W imprezie tej uczestniczyliśmy także my, uczniowie ZSP nr 4, wysłuchaliśmy bardzo atrakcyjnych wykładów obrazowanych fascynującymi fotografiami z podróży Michała Witkiewicza pt. Barwy świata, oraz Krzysztof Kucharskiego i Małgorzata Pacan - Kolorowy smak Orientu.
Dla zainteresowanych tego typu przygodami, informujemy że wiosną 2013 roku, mury naszej szkoły w dniu tradycyjnego DNIA TURYSTYKI odwiedzi p. Michał Witkowski

Wanoga
Foto: Piotr Kuryło – jeden z gości Wanogi
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.