Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

30 lat minęło...

Na dzień 14 października 2012 roku przypadła 30 rocznica nadania naszej szkole sztandaru i imienia. Obchodziliśmy ją 19 października 2012 r. podczas tradycyjnego, uroczystego spotkania byłych pracowników szkoły z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Na spotkanie przybyli również zaproszone osoby, które tamtego, pięknego dnia pracowali w szkole. Miło nam było powitać w naszym gronie byłego dyrektora Edwarda Morka. Niestety nie było nam dane spotkać się główną osobą z tamtego dnia, czyli dyrektorem Ryszardem Pawlikowskim.
Uroczystość rozpoczęła dyrektor szkoły Anna Wilk, która ciepłymi słowami powitała zebranych i zaprosiła do zwiedzania wciąż zmieniającej się szkoły. Uroczystość rocznicową poprowadził pan Maciej Skok, który z wielką pasją i zaangażowaniem bada dzieje szkoły i dba o jej tradycje. Podczas prezentacji przypomniał gościom, jak zrodziła się idea nadania imienia i sztandaru szkole, proces jego przeprowadzenia, przebieg prac i przygotowanie tej doniosłej uroczystości w realiach 1982 roku. (KALENDARIUM NADANIA SZTANDARU I IMIENIA NASZEJ SZKOLE) Na prezentowanych zdjęciach wielu obecnych gości rozpoznało siebie, swoich współpracowników i przyjaciół, ze wzruszeniem wspominano nieobecnych. Z zainteresowaniem porównywano fotografie szkoły z przełomu lat 70 i 80 z fotografiami współczesnymi - m.in. ówczesną szkolną Izbę Pamięci i współczesne Muzeum Szkoły, repliki banerów, które przygotował pan Zygmunt Leśniowski na 14 października 1982 r., przedstawiające wejherowskie kapliczki, z życzliwością komentowano przeprowadzone zmiany.
ksiązka
Pan Zygmunt Leśniowski przypomniał, ile trudu, pracy i zaangażowania nie tylko pracowników szkoły ale również uczniów, wymagało przygotowanie i same przeprowadzenie procesu nadania imienia i sztandaru. Zwieńczeniem uroczystości było wręczenie wszystkim uczestnikom spotkania przygotowanych przez Stowarzyszenie Absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera książek, dokumentujących nadanie szkole imienia i sztandaru.
Obecni na spotkaniu dyrektorzy szkoły: pan Edward Morek, pan Roman Jędrej, pan Stanisław Zaleski, pan Kazimierz Chmielok i pani Anna Wilk otrzymali wykonane na szkle repliki sztandaru oraz szaliki stowarzyszenia - które wywołały skojarzenia z niechlubnym meczem Polska Anglia i piękne, pamiątkowe tabliczki z repliką sztandaru szkoły. Później nastąpiła część nieoficjalna…..
Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie!

Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.