Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

"Kultura dla tolerancji" - 2a T na warsztatach w Nadolu

I w tym roku nasza szkoła (obok ZSP 3, ZSP 1 i SOSW z Wejherowa oraz ZSP z Redy) brała udział w realizacji powiatowego projektu „Kultura dla tolerancji”. Uczniowie klasy 2 aT pod opieką wychowawcy Waldemara Marcinkiewicza oraz pani Joanny Kwiatkowskiej w dniach 29-30.10.2012 byli w Nadolu.
Celem głównym wycieczki był udział w interesujących warsztatach prowadzonych izraelską metodą „Betzavta” przez M. Wysokińską (SOSW) oraz wspomnianą Joannę Kwiatkowską. Ćwiczenia, w których brali udział uczniowie, miały za zadanie przybliżyć pojęcie tolerancji i demokracji. Jednocześnie pozwoliły uczestnikom dowiedzieć się czegoś o sobie samym, o kolegach z klasy, o funkcjonowaniu w grupie oraz o życiu w społeczeństwie. Chyba wszystkich udało się nakłonić do choć krótkiej refleksji na temat prawa człowieka do odmienności, konieczności liczenia się ze zdaniem i poglądami innych czy nieulegania presji większości.

Jak na wycieczkę szkolną przystało…, nie mogło zabraknąć „akcentu” nauki i kultury. W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie skąd prąd w naszych domach, zwiedziliśmy elektrownię szczytowo-pompową Żarnowiec w Czymanowie. Uczestniczyliśmy również w spotkaniu z Lesławem Furmagą - autorem m.in. takich książek jak: „Lot pingwina”, „Gwałt” czy „Krab i Joanna”. Pisarz z Gniewina w swych wypowiedziach nie tylko próbował nawiązać do tematu: „Tolerancja”, ale i przybliżył nam swą profesję, zdradzając chociażby tajemnicę skąd czerpie inspiracje do pisania kolejnych książek.

Nie obyło się też bez namiastki sportu i rekreacji. I tym razem wcale nie graliśmy w piłkę… Dowiedzieliśmy się jak traktowani są piłkarze światowej klasy - zwiedziliśmy Hotel Mistral w Gniewinie, w którym nie tak dawno gościła reprezentacja Hiszpanii. Mogliśmy też spróbować swych sił na bowlingu, zrelaksować się przy bilardzie czy pograć w tenisa stołowego.

Jedni zmęczeni, zadowoleni, inni zaciekawieni…, na pewno wszyscy bogatsi o cenne doświadczenie, które nakłoniło do refleksji, wróciliśmy do domu.
DO ZOBACZENIA ZA ROK.

Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.