Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Bookcrossing, czyli uwolnij książkę

W tym roku biblioteka szkolna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie po raz pierwszy włączyła się do ogólnopolskiej akcji Bookcrossing, czyli uwolnij książkę. Idea narodziła się w 2001 r. w Stanach Zjednoczonych. Bardzo szybko swoim zasięgiem objęła cały świat. W Polsce natomiast pojawiła się w październiku 2003 roku. Uruchomiono wtedy polski portal boockrossingowy.
My również na stronie internetowej www.bookcrossing.pl rejestrowałyśmy pozycje książkowe, które nasi uczniowie przynieśli z przeznaczeniem na akcję. Takich pozycji uzbierało się 229 egzemplarzy, które “uwolniłyśmy “ podczas jej finału na terenie Centrum Handlowego “Kaszuby” w Wejherowie dnia 8 grudnia 2012r. Osoby, które znalazły jakąś ciekawą książkę dla siebie mogły zabrać ją nieodpłatnie do domu. Pojedyncze osoby przyniosły również książki do "uwolnienia" dla innych. Pomagały nam w tym trzy uczennice z naszej szkoły, którym serdecznie dziękujemy.
Zainteresowanie “uwalnianą książką” przeszło nasze oczekiwania. Ludzie z sympatią i zainteresowaniem pytali o szczegóły przedsięwzięcia. Wielu z nich słyszało o podobnych, organizowanych na świecie, a także w innych miastach Polski. Wielu obiecało przyniesienie swoich egzemplarzy przeczytanych już książek, gdyż liczą na kolejne akcje w przyszłości.

Gratulujemy pomysłu