Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Dzień Świętej Łucji

W tym roku szkolnym, już po raz dziesiąty w historii szkoły, obchodziliśmy Dzień Świętej Łucji. W czwartek 13 grudnia uczennice klas Ip, Ih, IIe i If przebrały się za „Łucje”. Wianek świec, przygotowany przez p. Maciej Lewińskiego, z dumą nosiła Aleksandra Bach z If, a reszta dziewczyn stanowiła uroczysty korowód.
Dzień Świętej Łucji jest to szwedzkie święto światła, zgodnie ze znaczeniem imienia świętej. Wieczorami na ulicach przechadzają się liczne procesje rozświetlające ciemności świecami. Na czele każdej z nich kroczy ubrana w białe szaty młoda dziewczyna z wiankiem świec na głowie. Procesja odwiedza szpitale, domy starców i noclegownie. Ludzie składają sobie życzenia i obdarowują się słodkim poczęstunkiem. Chcieliśmy przybliżyć uczniom tę tradycję częstując imbirowymi pierniczkami – pepparkakor. Przy okazji sprawdzaliśmy wiedzę uczniów o naszym zamorskim sąsiedzie, zadając im różne pytania np. czy Szwecja to monarchia czy republika? Pani Weronika Klimek nauczyła dziewczyny słów po szwedzku, a pani Barbara Malawska melodii tradycyjnej piosenki „Sankta Lucia”.
Nasza procesja odwiedziła też siedzibę Starostwa Powiatu Wejherowskiego oraz pięć okolicznych przedszkoli. 4,5 – letnie dzieci zadawały „Łucjom” ciekawe pytania np. czy anioły do nas przyszły.

Dziewczyny przyłożyły się do powierzonych im zadań
i bardzo ładnie wyglądały.

Dzień Świętej Łucji Dzień Świętej Łucji Dzień Świętej Łucji Dzień Świętej Łucji