Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

II Powiatowy Konkurs Wiedzy o Opozycji Demokratycznej w Polsce

14 grudnia 2012 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie odbył się II Powiatowy Konkurs Wiedzy o Opozycji Demokratycznej w Polsce w latach 1944-1989. W konkursie wzięło udział 6 szkół z naszego powiatu.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie reprezentowali Paulina Fularczyk i Dominika Wicoń, a opiekunem był pan mgr Marcin Graczyk. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Wejherowie tworzyła drużyna w składzie Robert Andryskowski i Dariusz Pionk, a opiekunem była pani mgr Agnieszka Cyman. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie to uczniowie Michał Nadolski i Kamil Regliński z opiekunem panem mgr Jackiem Nowosielskim. Drużynę gospodarzy, czyli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie tworzyli Anna Dąbrowska, Damian Lademann i opiekun pani mgr Ewa Sowińska. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi tworzyli Julia Bienias, Justyna Okrój i opiekun pani mgr Grażyna Górak. Stawkę uzupełniała drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Redzie czyli Lucyna Wdowiak, Emilia Krawczyk i opiekun pani mgr Agnieszka Siepetowska.
Konkurs składał się z dwóch części. W części pierwszej uczniowie wypełniali test obejmujący okres 1944-1989 w historii Polski. W drugim etapie uczniowie musieli rozpoznać zdjęcia ludzi, miejsc i wydarzeń związanych z wydarzeniami okresu PRL. Po ciężkich zmaganiach pierwsze miejsce w konkursie zdobyła drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi, drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy czyli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, a na trzecim miejscu uplasował się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe i okolicznościowe dyplomy.
Nagrody wręczyła dyrektor ZSP nr 4 pani Anna Wilk i zaproszeni goście: Adam Rosiński, Jan Ruth, Kazimierz Mampe i Henryk Milewczyk. Konkurs zorganizowali i przeprowadzili uczniowie naszej szkoły pod kierownictwem nauczycieli historii p. Ewy Sowińskiej i p. Sebastiana Cieślikowskiego.

Gratulujemy drugiego miejsca