Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Warsztaty – oczyszczalnia ścieków

20 marca 2013r. uczniowie klasy IbLO i IIIbLO wzięli udział w warsztatach ekologicznych w oczyszczalni ścieków w Dębogórzu, w gminie Kosakowo. Organizatorem warsztatów był Komunalny Związek Gmin „Dolina Redy i Chylonki”.
Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z zasadami funkcjonowania oczyszczalni ścieków, która dzięki unijnej dotacji została przebudowana i zmodernizowana. Zajęcia zaczęły się od spotkania w sali szkoleniowej, na którym uczniowie zostali zapoznani ze schematem technologicznym oczyszczalni, poznali szczegółowe etapy oczyszczania wody poprzez filtrowanie, a następnie jej oczyszczanie za pomocą bakterii. Po wstępie teoretycznym uczniowie zostali oprowadzeni po całym zakładzie, gdzie mogli obserwować praktyczne wykorzystanie procesów sedymentacji i możliwości wykorzystania mikroorganizmów w procesie oczyszczania ścieków.
Warsztaty poszerzyły wiedzę młodzieży z zakresu chemii, biologii oraz zwiększyły ich świadomość ekologiczną.