Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Obchody 150-rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego

Dnia 5 kwietnia 2013 r. w naszej szkole odbyły się powiatowe obchody 150 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego. Piękna dekoracja sali (m.in. obrazy namalowane przez uczniów naszej szkoły - Natalię Nadłonek, Weronikę Lesińską i Jakuba Krefta), ciekawa prezentacja i inscenizacja słowno – muzyczna przygotowana przez młodzież szkolną ukazała pełny obraz trudnej sytuacji naszej Ojczyzny w II połowie XIX wieku.
Część konkursową otworzyła pani dyrektor szkoły, Anna Wilk, która wszystkim drużynom życzyła zaciętej rywalizacji. Konkurs składał się z dwóch części. Pierwsza polegała na zaprezentowaniu wcześniej przygotowanych prezentacji na temat „Portret powstańca styczniowego w literaturze i sztuce.” Z kolei druga część to odpowiedź na wylosowane pytania dotyczące literatury i malarstwa.
Jury, w składzie: Jolanta Reszczyńska (polonistka), Mirosław Odyniecki (dziennikarz, poeta) oraz Lechosław Czoska (polonista) oceniali kompozycję, język i treść merytoryczną wypowiedzi. Za każdy element można było zdobyć max. 2punkty. Autorkami pytań były organizatorki spotkania: Alicja Długosz, Aleksandra Kuchta i Wioletta Sokół.
Rywalizacja była wyrównana i o wygranej zdecydowała niewielka różnica punktów:
I. miejsce ZSP nr 4 (A. Menard, J. Waga, M. Czereda),
II. miejsce ZSP nr 3 (K. Hertha, K. Klewer, N. Brzeska),
III. miejsce ZSP nr 2 (M. Formela, D. Bieszke, Sz. Dawidowski).
Nagrodami, oprócz książek, były bilety do Teatru Wybrzeże w Gdańsku i bilety do Multikina w Rumi. Zwycięzcom pogratulowali i wręczyli nagrody: wicestarosta - p. Jan Domański, naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego - p. Mirosław Lademann i dyrektor - p. Anna Wilk.
Podsumowaniem spotkania była inscenizacja słowno- muzyczna, którą przygotowali uczniowie naszej szkoły, aby podkreślić, że świadomość historii i pamięć o przeszłości stanowi jeden z najważniejszych składników narodowej tożsamości, którą współtworzy z literaturą i sztuką. Wysłuchaliśmy m.in. przepięknego wykonania „Roty”, „Boże, coś Polskę” i „Warszawianki” oraz wspaniałej recytacji.
Niewątpliwie największą uwagę skupił na sobie umierający powstaniec (Rober Szulkt), który pojawił się wśród symbolicznego lasu i tam skonał w wyniku odniesionych ran. W dalszym ciągu programu obejrzeliśmy scenkę dramatyczną z „Wiernej rzeki”. Rozmowa między Salomeą (Anna Jabłonowska Ip LO) i Hubertem Olbromskim (Robert Kęsik IIIp LO) pokazywała różne perspektywy oceny powstania.
Zwieńczeniem inscenizacji było odśpiewanie „Miejcie nadzieję…” Adama Asnyka i położenie czerwonych róż pod symboliczną mogiłą powstańców.
Największe podziękowania należą się naszej uzdolnionej młodzieży: Anna Jabłonowska, Małgosia Lange, Klaudia Gąciarz, Agnieszka Hewelt, Agnieszka Klebba, Sylwia Bobkowska, Kuba Sychowski, Paweł Semrau, Krzysztof Derc, Rafał Bijan, Maja Labuda, Michał Greszta, Karolina Reck, Ewelina Engelbrecht, Robert Szultk, Kacper Kęsik, Marcel Walkusch, Iga Górska, Julia Gogman, Klaudia Markowska, bez której nawet najlepiej napisany scenariusz, nie miałby możliwości powodzenia.

Dziękujemy!!!

im. Jakuba Wejhera w Wejherowie