Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

”Zdrowe bicie serca”

W dniu 8 kwietnia 2013 r. w ramach akcji ”Zdrowe bicie serca” obchodzono w naszej szkole Międzynarodowy Dzień Zdrowia. Tegorocznym tematem przewodnim było nadciśnienie tętnicze, które nie leczone prowadzi do zawałów serca i udarów mózgu.
W tym dniu na stanowiskach przygotowanych na holu głównym uczniowie i nauczyciele mogli zmierzyć swoje ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi czy sprawdzić swój wskaźnik masy ciała (BMI).
Dodatkowo w „samochodówce” pojawiła się antynikotynowa kampania, mająca na celu zaznaczenie głównego czynnika zagrożenia dla zdrowia serca - palenia tytoniu. W tym roku, aby dotrzeć do „miłośników dymka” rozwieszono w całej szkole plakaty, drastyczne zdjęcia oraz symboliczne krzyże z tabliczkami osób zmarłych na choroby spowodowane paleniem papierosów.
Serce dla większości ludzi jest symbolem miłości i uczucia. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy jaką pracę wykonuje ono przez całe nasze życie. Ludzkie serce to niewiarygodny narząd: w ciągu życia kurczy się średnio 2,5 miliarda razy, przepompowując 100 basenów krwi. My natomiast trujemy je nikotyną, objadamy się niezdrową żywnością, nie umiemy sobie radzić ze stresem ani nie uprawiamy aktywności fizycznej.

Dołącz się do programu „Trzymaj Formę”