Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Goethe Zertifikat C1

Dnia 23 kwietnia 2013 r. w naszej szkole odbył się Goethe Zertifikat C1, który jest egzaminem potwierdzającym kompetencje z języka niemieckiego na poziomie zaawansowanym. Do certyfikatu przystąpiło 18 uczniów klasy IIIe oraz jedna uczennica klasy Ie. Egzamin składa się z czterech części: czytania ze zrozumieniem, słuchania ze zrozumieniem, wypowiedzi pisemnej oraz wypowiedzi ustnej. Dzięki niezwykłym egzaminatorkom – Angeli Fuchs oraz Alicji Szefner-Jaskóła – intelektualne zmagania przebiegały w miłej atmosferze. Wyniki egzaminu już w piątek!
Wyniki znajdziecie poniżej.

Goethe Zertifikat C1
Istotnym punktem programu uroczystości zakończenia roku szkolnego dla tegorocznych maturzystów było wręczenie Goethe Zertifikat C1. Niezmiernie ważny jest fakt, iż wszystkie osoby, które przystąpiły do egzaminu we wtorek (23.04.2013 r.) zdały go osiągając wyniki wyższe niż 70% (próg wymagany do zaliczenia wynosi 60%). Najwyższy wynik w tym roku osiągnęła Emilia Kepka (IIIe), na drugim miejscu uplasowały się Karolina Kraszkiewicz (IIIe) oraz Andrea Kawińska (Ie). Zertyfikat uzyskali także w kolejności alfabetycznej: Brzuzy Patrycja, Fytsyak Tetyana, Kamiński Damian, Kąkol Aneta, Klepin Izabela, Kowalska Agnieszka, Kutschke Karolina, Milewczyk Eliza, Podbielska Patrycja, Preihs Martyna, Rutkowska Izabela, Świtała Kaja, Torebko Agnieszka, Wirska Kornelia, Zakrzewska Aleksandra, Żmiejko Aleksandra.
Warto nadmienić, że od 2005 r. aż 183 uczniów naszej szkoły zdobyło certyfikat potwierdzający znajomość języka niemieckiego na poziomie zaawansowanym, który niejednokrotnie jest decydującym elementem branym pod uwagę w procesie ubiegania się o międzynarodowe stanowiska pracy i niewątpliwie otwiera wiele furtek dorosłego świata związanych z językiem niemiecki. Tegoroczne grupy do egzaminu przygotowywały: p. Grażyna Chamera i Monika Rolbiecka.
Trzymamy kciuki za tegorocznych maturzystów zdających egzamin z języka niemieckiego na poziomie podstawowym i rozszerzonym.

No oczywiście, że trzymamy!