Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Zakończenie roku klas maturalnych

Dzisiejszego dnia miała miejsce jedna z najbardziej wzruszających akademii w całym roku szkolnym. Była ona o tyle ważna, że trzeba było pożegnać się z tymi, z którymi spędzało się czas przez ostatnie trzy, cztery, pięć a nawet sześć lat. Po uroczystym wprowadzeniu sztandaru akademię otworzyła Pani Dyrektor Anna Wilk, która w swoim przemówieniu nawiązała do tych najpiękniejszych, ale i najtrudniejszych chwil w życiu tegorocznych maturzystów, wspominając o ich planach oraz przestrzegając przed trudami codziennego, dorosłego już życia.

Migawki z zakończenia roku Migawki z zakończenia roku Migawki z zakończenia roku Migawki z zakończenia roku

Uroczystość zakończenia roku szkolnego klas maturalnych wiąże się przede wszystkim z wyróżnieniem tych absolwentów, którzy w szczególny sposób zaangażowali się w życie szkoły, przyczynili się do jej rozwoju lub reprezentowali ją na powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskich arenach. Najpierw zostały zatem wręczone nagrody ufundowane najlepszym uczniom w szkole przez Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera. Nagrody wręczyła wiceprezes Stowarzyszenia Beata Lange z pomocą p. dyrektor. W tym roku otrzymali je:
Wojciech Szefka — za uzyskanie najwyższej średniej ocen z czterech lat nauki w klasach technikum — ZESTAW NARZĘDZI I KSIĄŻKĘ
Mariola Formela — za uzyskanie najwyższej średniej ocen z trzech lat nauki w klasach liceum ogólnokształcącego — TABLET I KSIĄŻKĘ
Eliza Milewczyk — za uzyskanie wysokiej średniej ocen z trzech lat nauki w klasach liceum ogólnokształcącego — KOMPLET TURYSTYCZNY
Patrycja Brzuzy — za uzyskanie wysokiej średniej ocen z trzech lat nauki w klasach liceum ogólnokształcącego — KOMPLET TURYSTYCZNY
Bartosz Pikron — za uzyskanie wysokiej średniej ocen z trzech lat nauki w klasach liceum ogólnokształcącego — KOMPLET TURYSTYCZNY I KSIĄŻKĘ
Aldona Guenther — za uzyskanie wysokiej średniej ocen z trzech lat nauki w klasach liceum ogólnokształcącego — ZESTAW PIÓRO I DŁUGOPIS
Monika Dzionk — za szczególną wrażliwość na piękno otaczającego świata, talent zatrzymywania chwili w migawce obiektywu oraz radość tworzenia fotografii — KSIĄŻKĘ

Nie od dzisiaj wiadomo, że nasza szkoła jest jedną z najlepszych pod względem sportu. Nauczyciele wychowania fizycznego nie zapomnieli o swoich zawodnikach. Wszyscy, którzy reprezentowali naszą szkołę w zawodach sportowych otrzymali okolicznościowe dyplomy, natomiast nagrodę dla najwszechstronniejszych sportowców otrzymali: Katarzyna Konkel (IIIb) oraz Wojciech Gruba (IVaT).

Wręczenie dyplomów sportowcom Wręczenie dyplomów sportowcom Wręczenie dyplomów sportowcom Wręczenie dyplomów sportowcom

W tym miejscu warto podkreślić, że to nie tylko uczniowie żegnają się ze szkołą, ale także wychowawcy i grono pedagogiczne żegna się z uczniami. Dla podkreślenia tej wzajemnej relacji wszyscy wychowawcy klas maturalnych prezentowali swoje wokalne lub recytatorskie umiejętności. Pani Magdalena Skuza i Aleksandra Kuchta wraz z Kingą Zelewską doskonaliły język angielski i niemiecki. Pani Aleksandra Dampc i Mirosława Charlęska wraz z Tatianą zaśpiewały znany wakacyjny hit rosyjskojęzyczny. W ostatnim dniu szkoły talenty muzyczne ujawnili najlepsi piłkarze: Patryk Szlas, Wojciech Gruba i Paweł Gniewkowski, którym wtórowała szkolna koleżanka Karolina Reck oraz pani Barbara Malawska i panowie Bogdan Bach i Cezary Lewandowski. Izabela Boszke, śpiewając w towarzystwie pani Joanny Kwiatkowskiej i pana Radosława Miszkiewicza znany utwór Biały Miś w wykonaniu uczniów i wychowawców.

Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli Występ nauczycieli

Kolejnym punktem uroczystości, było wręczenie Goethe Zertifikat C1 uczniom klasy IIIe i Ie. Wszyscy cieszymy się, że cała dziewiętnastka pomyślnie przebrnęła przez tę umysłową potyczkę podczas niełatwego egzaminu potwierdzającego znajomość języka niemieckiego na poziomie zaawansowanym (więcej informacji znajdziesz pod linkiem: Goethe Zertifikat C1)

Wręczenie Goethe Zertifikat C1 Wręczenie Goethe Zertifikat C1 Wręczenie Goethe Zertifikat C1 Wręczenie Goethe Zertifikat C1 Goethe Zertifikat C1

W tym dniu wręczono również nagrody w Powiatowej Olimpiadzie Języka Angielskiego Wejheriada 2013. Miło nam poinformować, że pierwsze miejsce zdobył świeżo upieczony absolwent Tomasz Nadolski, a wyróżnienie Tomasz Kotkowski. Gratulujemy.

Mamy nadzieję, że wszyscy tegoroczni maturzyści zdają sobie sprawę, że choć zamyka się właśnie ich kolejny rozdział życia, wchodzą na nową, niestety nie łatwą drogę. Charakter dorosłego życia przepięknie podkreślili uczennica IIIh Izabela Boszke oraz pani Barbara Malawska.
Akademię zamknął już tradycyjny filmik przygotowany przez tegorocznych maturzystów, którzy parodiowali w nich najbardziej charakterystycznych nauczycieli. Po akademii uczniowie udali się do swoich klas, by pożegnać się z wychowawcami i ostatni już raz zasiąść w szkolnej ławie, jako uczniowie ZSPG nr 4 im. Jakuba Wejhera.

Trzymamy za nich kciuki na najważniejszym egzaminie ich życia: maturze. Powodzenia.

to trzymamy!