Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

V Parada Wejhera

Piąta - jubileuszowa Parada Jakuba Wejhera przeszła ulicami miasta, inaugurując tegoroczne obchody Dni Jakuba. Pogoda na szczęście dopisała, deszcz mógł zniweczyć całą pracę przygotowań do parady młodzieży szkolnej i nauczycieli.
Barwny korowód całej społeczności szkolnej eskortowany przez policję i straż miejską wyruszył punktualnie o 12.00 spod szkoły i przemaszerował ulicami miasta na rynek, by w ten sposób oddać hołd budowniczemu grodu, który patronuje wejherowskiej „Samochodówce”.
Paradzie przewodniczył sam Jakub Wejher wraz z dwoma damami dworu. W Paradzie Wejhera uczestniczyła cała społeczność szkolna uzbrojona w gwizdki, wuwuzele i inne gadżety których celem było zaakcentowanie swojej obecności na ulicach miasta. Mieszkańcy oglądać mogli stare limuzyny oraz nietuzinkowe pojazdy przygotowane przez uczniów pod okiem nauczycieli. Przemarsz zamykali uczniowie na skuterach, motorach czy w starych autach, promujących w ten sposób profil „Samochodówki”.Jak co roku najmłodszym wejherowianom wręczano kolorowe balony i wiatraczki
Po przybyciu na Plac Jakuba Wejhera pani dyrektor Anna Wilk powitała mieszkańców i władze miasta - wiceprezydenta Bogdana Tokłowicza, oraz przedstawicieli Starostwa Powiatowego - Jana Domańskiego i Mirosława Lademanna.
Od trzech lat na Paradzie Jakuba wręczane są medale i nagrody uczniom naszej szkoły, wyróżniającym się nie samą nauką, ale przede wszystkim służbie innym, a także mających jakieś pasje. W tym roku tytuł "NIEPRZECIĘTNY/A 2013" (wg słownika języka polskiego osoba nieprzeciętna to: fenomenalna, nadzwyczajna, niepospolita, niezwykła, rewelacyjna, rzadka, osobliwa, godna podziwa, nietuzinkowa, niesztampowa, szlachetna, jakich mało) otrzymali: Dominika Piątkowska, Agnieszka Bobrucka, Magdalena Meyer i Jakub Sychowski.
Następnie został wykonany hymn szkoły o Jakubie Wejherze, podczas którego pani dyrektor złożyła kwiaty na pomniku założyciela miasta.
W związku z małym jubileuszem parady szkoła przygotowała słodką niespodziankę – 12 kg tort, którym zostali poczęstowani przedstawiciele władz miasta, mieszkańcy oraz nauczyciele i uczniowie. Pierwszy kawałek toru ukroili wspólnie dyrektor szkoły – pani Anna Wilk i wiceprezydent miasta Bogdan Tokłowicz. Uroczystości na Placu Wejhera uświetniły cztery dziewczęta z zespołu muzyki dawnej w sukniach stylizowanych na średniowieczne stroje.
Przebywające na Placu Wejhera dzieci zabawiali nasi uczniowie przebrani za mima i clowna. Poza tym trójka dziewcząt z klas pierwszych malowała twarzyczki chętnym przedstawicielom najmłodszego pokolenia wejherowian. Czwarty raz w związku z paradą do Wejherowa zaprosiliśmy autobus do poboru krwi fundacji „Krewniacy”.

Do zobaczenia za rok