Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski

To już tradycja naszej szkoły. Obchody rocznicy urodzin patrona „Samochodówki” były okazją, by reprezentacje szkół powiatu wejherowskiego po raz kolejny mogły wykazać się wiedzą dotyczącą życia założyciela miasta Wejherowa oraz znajomością historii naszego rejonu. Do Turnieju przystąpiło siedem drużyn: ZSP 3 z Wejherowa, ZSP 2 z Wejherowa, ZSP z Redy, ZSP 2 z Rumi, ZSP 1 z Rumi, Niepubliczna Szkoła Rzemiosła z Wejherowa oraz gospodarz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera
Turniej rozpoczął się od części teoretycznej w której uczniowie odpowiadają na testowe pytania związane z Jakubem Wejherem i aktualnych lub dawnych wydarzeniach z naszego regionu. Turniej otworzyła pani dyrektor Anna Wilk, życząc przyjemnej zabawy wszystkim uczestnikom turnieju.

Przydatna okazała się jednak nie tylko wiedza. Spryt, sprawność, pomysłowość i odrobina szczęścia niezbędne były w drugiej części rywalizacji. Ta, tradycyjne, miała miejsce na szkolnym boisku. Drużyny wzięły udział w następujących konkurencjach:
Noszenie rannego - siła, szybkość i dobrze obrana strategia decydowały o zwycięstwie w tej konkurencji. Zawodnicy mieli za zadanie przenieść na noszach jednego spośród członków swojej drużyny. Wygrywał zespół, któremu udało się pokonać wspólnie dystans niespełna 400 m w jak najkrótszym czasie.

Splatani - sznurek przeciągnięty przez nogawki i rękawki każdego z członków drużyny łączył cały zespół. „Splatani” zawodnicy mieli za zadanie pokonanie toru przeszkód ułożonego z ławeczki gimnastycznej, płotków lekkoatletycznych i pachołków jak najszybciej. Nie było łatwo.

XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski

Sztafeta z kulami - kolejna konkurencja, w której liczył się czas wykonania zadania. Zawodnicy dobrani w pary biegli wszerz boiska, trzymając między brzuchami lub plecami dużą piłkę do fitnessu. To nietypowe połączenie zawodników było dużym utrudnieniem.

Przenoszenie kul armatnich - tu liczyło się szczęście. Uczestnicy kolejno przynosili kule-piłki lekarskie. Na każdej z nich ukryta była cyfra z działaniem matematycznym. Ustawiane obok siebie kule tworzyły równanie, a wartość otrzymanego wyniku decydowała o miejscu, jakie drużyna zajęła w konkurencji.

Warkocz z liny - przydały się umiejętności zaplatania warkocza, ale nie z włosów, lecz z grubych ciężkich lin. Konkurencja wymagała więc także sprytu, siły i szybkości. Zwyciężała drużyna, której udało się w ciągu 3 minut wykonać jak najwięcej splotów warkocza.

Toczenie kul - zawodnicy mieli za zadanie wtoczyć piłki lekarskie w określone strefy położonej na ziemi drabinki gimnastycznej. Kartki umieszczone przy szczeblach, w których zatrzymywały się piłki, określały liczbę zdobytych punktów. Jak największa suma uzyskanych punktów dawała zwycięstwo.

Wyklejanka - XIV Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski - taki napis należało wykleić na kartce papieru w jak najkrótszym czasie. Literki uczestnicy wycinali z gazety.

Wyszywanka - bystre oko i zdolności manualne były gwarantem zwycięstwa w tej konkurencji. W wyznaczonym czasie uczestnicy nawlekali na sznurek makaron rurki. Wygrywała drużyna, której dzieło było najdłuższe.

Tarcza - to jedyna konkurencja, w której sędziowie wszystkim przyznali maksymalną liczbę punktów. Każda bowiem z drużyn wykazała się dużą wyobraźnią, zdolnościami plastycznymi i pomysłowością, tworząc tarcze. Do wykorzystania zawodnicy mieli brystol, kredki, bibułę, taśmę klejącą, klej oraz nożyczki.

Sprawdzian jak na lekcji historii, trochę z lekcji wychowania fizycznego, namiastka zajęć plastycznych a przy tym… dużo zabawy - tak upłynął nam czas na XIV już Turnieju „Jakub Wejher i Powiat Wejherowski”. W tym roku możemy się jednak pochwalić lepszym niż w ubiegłych latach wynikiem naszej reprezentacji. W klasyfikacji końcowej wywalczyliśmy bowiem II miejsce, ustępując jedynie ZSP nr 2 z Rumi. Indywidualnie - w części teoretycznej - najlepsza była Paulina Milewska z ZSP nr 1 w Rumi, drugie miejsce zajęła Anna Różek z ZSP nr 3 z Wejherowa, a trzecie Przemysław Darznik z ZSP z Redy. Zwycięzcy otrzymali cenne nagrody wręczane przez władze powiatu oraz panią dyrektor.

Zwycięzcy Turnieju
Do zobaczenia za rok