Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Spływ kajakowy klasy 2b LO

Korzystając z pięknej pogody i zapału usportowionej młodzieży klasy biologiczno – sportowej, w czwartek (13.06.2013 r.), wyruszyliśmy na spływ rzeką „Redą”. Odcinek rzeki, którym płynęliśmy był łatwy, ale i tak nie brakowało przeszkód w postaci częściowo zatopionych konarów drzew. Słońce choć schowane za chmurami grzało i opalało. A dość silny wiatr nieraz spychał kajaki z kursu.
Jak przystało na klasę sportową nie brakowało rywalizacji. Raz po raz dwuosobowe osady ścigały się na spokojniejszych odcinkach rzeki. Najwięcej emocji przysporzyły nam rzeczne spiętrzenia wodne i stary drewniany most. Nasza 25 osobowa grupa także wzbudzała podziw i duże zainteresowanie wśród gapiów (miejscami rzeka łączy się z popularnymi szlakami rowerowymi). W ocenie naszego przewodnika całkiem sprawnie pokonaliśmy dziesięciokilometrową trasę. Zatrzymaliśmy się w malowniczym zakątku na granicy rezerwatu „Beka” i ścieżki rowerowej. Po krótkiej przewie i wypucowaniu kajaków, przeszliśmy szlakiem rezerwatu. Największym zainteresowaniem uczniów w rezerwacie cieszyły się, wypasające się na terenie rezerwatu, zwierzęta. Jednak nic nie było już w stanie przebić radości i wspomnień z wioseł.
Niektóre osoby płynęły po raz pierwszy kajakami i ich początki nie były łatwe. Mimo tego atmosfera na wycieczce była znakomita. Wszyscy starali się sobie pomagać i próbować cierpliwie zapanować nad kajakiem.

Miłe spędzanie czasu