Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

V Kaszubska Parolimpiada

16 czerwca 2013 r. w Luzinie odbyła się V Kaszubska Parolimpiada. To święto wielkiej sportowej integracji zebrało w tym roku ponad 100 Paraolimpijczyków, którymi były niepełnosprawne dzieci. Uczniowie naszej szkoły zgodnie z hasłem imprezy: „Warto żyć dla miłości” charytatywnie wspierali to ogólnopolskie już przedsięwzięcie. Natalia Wirkus opiekowała się biurem Paraolimpiady, wydając pakiety startowe młodym sportowcom, którzy mimo niepełnosprawności ruchowej i umysłowej tego dnia pokonywali własne bariery. Karolina Bisewska (IIe) czuwała nad bezpieczeństwem i dobrą zabawą jednej z konkurencji sprawnościowych. Klaudia Bujak (IIe), Ewelina Engelbrecht (IIe) i Szymon Kummer (IIm) dzielnie pracowali w biurze, równolegle rozgrywanych biegów dziecięcych i młodzieżowych oraz otwartego IV Charytatywnego Biegu i III Charytatywnego Marszu „Skrzydło Anioła”, które zgromadziły 139 pełnosprawnych sportowców pragnących wesprzeć niepełnosprawne dzieciaki. We wspomnianym już biegu na dystansie 5 km uczestniczyli p. Maria Maj-Roksz (5 miejsce w kategorii kobiet) oraz Michał Miszke (IIb – 14 miejsce w kategorii mężczyzn).
Nie sposób zapomnieć o Adriannie Tragier (IIe), która przygotowała baner oznaczający start i metę oraz Katarzynie Dargacz (IIe), która wraz z rodzicami zapewniła słupki do oznaczenia trasy Biegu i Marszu Charytatywnego.
Dzięki Dominice Piątkowskiej (IIe) ten niezwykły dzień utrwalony został na niepowtarzalnych zdjęciach.
Społeczeństwo Świetlicy Integracyjnej, korzystając z przychylności Stowarzyszenia Przyjaciół Wejhera, bardzo dziękuje za wsparcie i już dziś zaprasza na przyszłoroczną VI Kaszubską Paraolimpiadę.

Zapraszamy za rok

V Kaszubska Parolimpiada V Kaszubska Parolimpiada V Kaszubska Parolimpiada V Kaszubska Parolimpiada V Kaszubska Parolimpiada V Kaszubska Parolimpiada