Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

I Dzień Kaszubski

Dnia 16 stycznia 2014 roku w Liceum Ogólnokształcącym im. Króla Jana III Sobieskiego w Wejherowie odbył się I Dzień Kaszubski. Głównym celem organizatorów było upowszechnianie kultury i sztuki kaszubskiej wśród młodzieży. Każdy bowiem ma swoją małą ojczyznę, która daje poczucie więzi i przynależności oraz stanowi o tożsamości człowieka. Jednym z elementów obchodu I Dnia Kaszubskiego był Konkurs Fotograficzno - Literacki "Miejsca, ludzie, wydarzenia". Laureatką I nagrody w kategorii poezja została uczennica naszej szkoły Halina Kielińska. Nagrody uczestnikom wręczali zaproszeni goście: wicestarosta Jan Domański i były wiceminister MEN - Wojciech Książek. Uczennicy klasy II h, Halinie Kielińskiej gratulujemy i czekamy na kolejne sukcesy!

I Dzień Kaszubski