Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Koncert kolęd w Kolegiacie Wejherowskiej 19 stycznia 2014 r.

Odświętni, piękni i bardzo przejęci stanęliśmy przed ołtarzem w Wejherowskiej Kolegiacie, do której przybyliśmy na zaproszenie Księdza Prałata Tadeusza Reszki oraz Księdza Janusza Kowalskiego. Podczas Mszy Świętej o godzinie 12.30 zaśpiewaliśmy tradycyjne kolędy, które wykonały solistki chóru „aniołów z samochodówki”. Po Eucharystii mieliśmy niezwykłą przyjemność wystąpić z resztą przygotowanego repertuaru. Nie zabrakło współczesnych pastorałek i świeżych aranżacji starych, wszystkim znanych kolęd.
Parafianie Wejherowskiej Fary słuchali nas wzruszeni i nieco zdumieni, że „młodym” chciało się przyjechać z odległych miejscowości w pierwszą niedzielę ferii, by wyśpiewać „chwałę na wysokości”. A my? My przecież co roku kolędujemy, bo wówczas razem czujemy, że, jak powiedziała Pani Agata Kubik, „stajemy się choć na chwilę lepsi i bardziej wrażliwi”…
Na nasz koncert przybyła Pani Dyrektor Anna Wilk, której za tę szczególną obecność dziękujemy. Dziękujemy również Księdzu Januszowi za ciepłe słowa i wsparcie.

„Anioły z samochodówki”