Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Laureaci ogólnopolskiego konkursu Szkolna Internetowa Gra Giełdowa

Ok. 23 000 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski, przez 3 miesiące inwestowało wirtualne 100 000 zł, rywalizując w realnych warunkach gry giełdowej. W tegorocznej już XI edycji z naszej szkoły rywalizowało 51 grup (26 z technikum, 25 z liceum). Organizatorem gry jest Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie i Fundacja 2065 im. Lesława Pagi, patronatem jest Ministerstwo Skarbu Państwa.
Wejher 26 zajęła 12 miejsce i uzyskała tytuł laureata (nagrodzono 20 pierwszych drużyn) w skład drużyny wchodzą: Tomasz Kotkowski, Bartosz Babiś, Remigiusz Sommer z II e, liderem grupy i głównym motorem działań był Remik. W kwietniu, w Warszawie, w siedzibie Giełdy Papierów Wartościowych, nastąpi uroczyste wręczenie atrakcyjnych naród. Serdecznie gratulujemy sukcesu.
Szkolna Internetowa Gra Giełdowa od praktycznej strony uczy młodych ludzi inwestowania na giełdzie, analizowania sytuacji na rynkach, podejmowania decyzji i pracy w grupie. Dzięki dostępowi do giełdowego systemu transakcyjnego, zespoły uczestniczące w Grze (3-4 uczniów pod opieką nauczyciela) mogą zainwestować wirtualne 100 000 zł w akcje spółek z indeksu WIG30 i mWIG40 notowanych na warszawskim parkiecie. Do ich dyspozycji jest również tzw. krótka sprzedaż, czyli strategia, która pozwala zarabiać również na spadkach kursów.

Gratulujemy