Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Olimpiada Języka Niemieckiego

Pełne studniówkowych wrażeń Karolina Funk (IIIe) i p. Monika Rolbiecka wyjechały w sobotni poranek na wojewódzki etap 37. Olimpiady Języka Niemieckiego. Już o godz. 10 w Gdańsku na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Gdańskiego najlepsi w szkolnych eliminacjach w naszym województwie uczniowie przystąpili do testu sprawdzającego ich znajomość języka niemieckiego. Test składał się z czterech zadań polegających na kompletowaniu tekstu, uzupełnianiu zdań, dokonywaniu transformacji oraz tłumaczeniu wybranych konstrukcji językowych. Mocno zawyżony próg punktowy sprawił, że do etapu ustnego dostały się jedynie trzy osoby z ponad trzydziestu piszących test uczniów.
Mimo, iż Karolina nie dostała się do kolejnej rundy serdecznie jej gratulujemy i życzymy 100% wyniku na maturze oraz sukcesu na kwietniowym egzaminie Goethe Zertifikat C1.

Karolina Funk