Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Zaproś naukowca do szkoły

Zaproś naukowca do szkoły… „Opowieści z mchu i paproci”

Już po raz kolejny w murach naszej szkoły gościliśmy naukowca z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego w ramach projektu „Zaproś naukowca do szkoły”, skierowanego do przyszłych studentów. 12 lutego 2014 roku klasy biologiczno-sportowe wraz z nauczycielami, Zuzanną Sławińską i Dorotą Kuchanny-Ardigo’, wysłuchały wykładu dr Krzysztofa Gosa „Opowieści z mchu i paproci”. Wykładowca w ciekawy sposób opowiadał o przemianie pokoleń roślin zarodnikowych, o ich przystosowaniach do życia na lądzie, a także o ich znaczeniu dla człowieka. Spotkanie z dr Gosem pozwoliło nam poznać, przypomnieć sobie informacje o mszakach i paprotnikach, ale też zrozumieć, dlaczego torfowce nazywane są „żywymi pampersami”.
Z niecierpliwością czekamy na kolejny wykład….

Zaproś naukowca do szkoły Zaproś naukowca do szkoły