Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Powiatowy Konkurs Europejski

Mateusz Czereda z klasy IIIe LO i Fryderyka Grzymkowska z klasy Ie LO brali udział w Powiatowym Konkursie Europejskim organizowanym przez LO im. Króla Jana III Sobieskiego z Wejherowa. Konkurs dotyczył UE i funduszy unijnych, składał się z dwóch części - pisemnej i ustnej. Po pierwszym etapie wiedzieliśmy, że na pewno „staniemy na podium”. Ostatecznie Fryderyka i Mateusz zajęli II miejsce i wygrali wycieczkę do Brukseli.
Po konkursie odbyła się debata na temat wykorzystania funduszy unijnych i ich wpływie na transformację gospodarczą państwa, w której brali udział Jarosław Wałęsa i Jerzy Budnik.

Gratulujemy