Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

XVI edycja Powiatowego Festiwalu Poezji i Piosenki Angielskiej

W dniu 1 marca 2014 w ZSP 1 przy ul. Bukowej w Wejherowie odbyła się XVI edycja Powiatowego Festiwalu Poezji i Piosenki Angielskiej. W trzech kategoriach (poezja, piosenka, scenka) zaprezentowało się około 60 uczestników. Naszą szkołę reprezentowali:
- w kategorii POEZJA: Klaudia Markowska (IIh LO) oraz Tomasz Kotkowski (IIe LO), akompaniament na gitarze, wiersz Barbary Sonek pt.: HolocaustHalina Kielińska (IIh LO), wiersz Edgara Allana Poe pt.: A Dream Within A Dream;
- w kategorii PIOSENKA:Aleksandra Łasińska (Ih LO), utwór pt.: Somewhere (Within Temptation) Klaudia Król (Ih LO) i Paweł Semrau (II ft), utwór pt.: Radioactive (Imagine Dragons) Aleksandra Hinc (Ip LO), Malwina Sarzyńska (Ip LO) i Paweł Semrau, utwór pt.: Girl on Fire (Alicia Keys) Agnieszka Klebba (Iih LO) i tajemniczy Łukasz na akordeonie, utwór pt.: Just Give Me a Reason (Pink)
Jurorzy oraz licznie zgromadzona publiczność wysłuchali w sumie 4 wierszy, 21 piosenek oraz obejrzeli dwie scenki. Obrady jury były w tym roku wyjątkowo długie oraz burzliwe - uczestnicy na werdykt czekali ponad półtorej godziny! Oczekiwanie umilił występ uczniów ZSP 1, który rozwinął się w nieoczekiwanym kierunku i zamienił we wspólny występ uczniów ZSP 1 i ZSP 4 oraz zakończył odśpiewaniem kilku hitów weselnych, w tym pewnej bardzo znanej piosenki zespołu Weekend.
Na decyzję jurorów warto było czekać, gdyż nasza utalentowana młodzież zdobyła rekordową ilość nagród - aż pięć! I tak:
I miejsce w kategorii POEZJA zdobyli Klaudia Markowska oraz Tomasz Kotkowski;
II miejsce w kategorii POEZJA zdobyła Halina Kielińska
I miejsce w kategorii PIOSENKA zdobyli brawurowo Aleksandra Hinc, Malwina Sarzyńska i Paweł Semrau
II miejsce w kategorii PIOSENKA zdobyli Klaudia Król i Paweł Semrau
Wyróżnienie w kategorii PIOSENKA zdobyła Agnieszka Klebba.

Gratulujemy