Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Warsztaty fizyczno-chemiczne

6 marca uczniowie klasy 2b LO brali udział w warsztatach fizyczno-chemicznych prowadzonych przez grupę Boomerang, składającą się ze studentów i pracowników Politechniki Gdańskiej. Zajęcia realizowane były przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Młodzież w działaniu”. W części chemicznej uczniowie wykonywali m.in. chromatografię bibułową tuszu flamastrów, elektrochemiczne czyszczenie srebra oraz wyhodowali własny ogród chemiczny. Dowiedzieli się również, w jaki sposób wykonuje się ochronę protektorową statków przed korozją. Ta część warsztatów zakończyła się pokazem burzy w probówce.
Część fizyczna zajęć była odpowiedzią na pytania: czy za pomocą prądu można wytworzyć pole magnetyczne?, jak wytworzyć wysokie temperatury bez rozpalania ognia?, czy jakieś ciało może być jednocześnie cieczą i ciałem stałym? oraz od czego zależy sposób, w jaki ciało się zachowuje?
Serdecznie dziękujemy grupie Boomerang za możliwość udziału w warsztatach.