Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Konkurs Wiedzy o Krajach Hiszpańskojęzycznych DOMEYKIADA 2014

W dniu 11 marca 2014 r. przystąpiliśmy do II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Krajach Hiszpańskojęzycznych DOMEYKIADA 2014. Głównym celem konkursu jest przybliżenie uczniom szkół ponadgimnazjalnych dziedzictwa kulturowego, historii nowożytnej oraz geografii krajów hiszpańskojęzycznych. Konkurs ma również za zadanie aktywizację naukową młodzieży oraz, w ostatnim etapie, pomoc w przygotowaniu do przedstawienia prezentacji maturalnych.
W pierwszym etapie konkursu udział wzięły uczennice: Zuzanna Kalkowska i Weronika Niepomnik z klasy Ih LO oraz Karolina Paradies z klasy Ie LO. Dzisiejszy, pierwszy etap konkursu obejmował test składający się z pytań zamkniętych i otwartych (w sumie 75 pytań) i trwał 90 minut. Dziesięcioro najlepszych uczniów w Polsce przejdzie do etapu ustnego, który odbędzie się w połowie kwietnia w Toruniu.

Trzymamy kciuki za nasze dziewczyny!

Konkurs Wiedzy o Krajach Hiszpańskojęzycznych DOMEYKIADA 2014