Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią”.
W czwartek, 13 marca br., został przeprowadzony II etap I Wojewódzkiego Konkursu Literacko – Fotograficznego, pt. „ Fotografia jest poezją, poezja jest fotografią”. Tegorocznym motywem wiodącym konkursu był temat „Jej/Jego portret”. Termin nadsyłania prac minął w lutym. W I etapie spośród wszystkich zgłoszonych dzieł jury wyłoniło najbardziej interesujące połączenie tekstu poetyckiego z obrazem. II etap polegał na wygłoszeniu prezentacji, w czasie której uczestnicy mówili o źródłach inspiracji, kompozycji, procesie twórczym. Na koniec jurorzy dokonali oceny prac, analizując poszczególne fotografie oraz uzasadniając werdykt.
Spotkanie odbyło się w Wejherowskim Centrum Kultury, któremu organizatorzy konkursu pani Barbara Malawska i pani Alicja Długosz podziękowały za miłe i gościnne przyjęcie. Po wysłuchaniu wszystkich prezentacji jurorzy dokonali oceny prac i wyłonili zwycięzców. Rozdanie nagród uświetnili goście: Starosta Wejherowski Jan Domański, Dyrektor Wejherowskiego Centrum Kultury Jolanta Rożyńska, Dyrektorzy ZSP nr 4 pani Celina Tańska i pan Cezary Lewandowski. Szczególnym momentem było rozdanie nagród, które poprzedziło wysłuchanie piosenki „Jej portret” Jonasza Kofty w wykonaniu Malwiny Sarzyńskiej.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce: Jakub Łabusiński z V LO im. Zbigniewa Herberta w Słupsku
II miejsce: Ania Seklecka z LO im. Hieronima Derdowskiego w Kartuzach
III miejsce: Halina KIelińska z ZSPG4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie
Wyróżnienie: Kinga Gajewska Gimnazjum nr 2 w Rumi
  Agnieszka Klebba z ZSP 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie
  Arkadiusz Radaszewski z Zespołów Szkół Agroturystycznych w Słupsku
Wszystkim gratulujemy i czekamy na kolejną edycję projektu

I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią” I Wojewódzki Konkurs Literacko – Fotograficzny „Fotografia jest poezją, poezja fotografią”