Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Dni mózgu

Uczniowie 2b LO w obchodach Dni Mózgu 2014 na Uniwersytecie Gdańskim
Czym jest warunkowanie instrumentalne? Czy wizja z filmu "Frankenstein" ożywienia ciała energią elektryczną jest realna? Jak znaleźć mózg dżdżownicy? Dlaczego w obliczu śmieci ludzi ogarnia euforia i błogostan? Odpowiedzi na te i inne pytania uczniowie klasy 2b LO szukali w czasie warsztatów i wykładu organizowanych w ramach Dni Mózgu na UG w dniu 14.03.2014. Pod czujnym okiem pracowników naukowych Katedry Fizjologii Zwierząt i Człowieka oraz Zoologii Bezkręgowców mogli poznać warsztat pracy neurobiologów - badać czas reakcji w odruchu kolanowym i aktywność elektryczną mięśni dłoni oraz przez chwilę poczuć się jak studenci, by samodzielnie dokonać sekcji dżdżownicy. Był to dzień pełen wrażeń, który przyniósł uczniom nowe doświadczenia, wiedzę i dużo satysfakcji!
Warsztaty – Odruchy warunkowe, Bioelektryczność, Układ nerwowy bezkręgowców. Wykład – Mózg w obliczu śmierci

Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu Dni mózgu

Dni mózgu