Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Praktyka obserwacyjna w PHU „AUTO SYSTEM Jan Sobański”

W dniach 13-14.03.2014 roku, grupa 15 uczniów z klasy III „b” technikum, uczestniczyła w wyjeździe na praktykę obserwacyjną do PHU „AUTO SYSTEM Jan Sobański”, które mieściło się w Kobyłce k/Warszawy.
Wyjazd ten był zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego – Departament Edukacji i Sportu, który w ramach projektu „Pomorskie – dobry kurs na edukację”, umożliwił naszej młodzieży, poszerzenie wiedzy praktycznej w oparciu o obserwację jak i czynny udział w naprawach pojazdów samochodowych z wykorzystaniem najnowocześniejszego sprzętu. Warto podkreślić, że koszty wyjazdu, pobytu i wyżywienia w całości pokrył UM – Departament Edukacji i Sportu.
Program zajęć obejmował:
• montaż samochodu po wypadku na ramę, przedstawienie rozpoznania uszkodzeń oraz plan napraw,
• prezentacje Autorobotów do wykonywania napraw blacharskich oraz prezentacja urządzeń
   pomiarowych w warunkach warsztatowych przy badaniu wielkości uszkodzeń rozbitego samochodu,
• prezentacja lutospawania blach ocynkowanych, praktyczne spawanie aluminium metodą MIG
   oraz przedstawienie lutowania twardego,
• ponadto zaprezentowano najnowocześniejsze narzędzia oraz sprzęt,
   który stosuje się przy naprawach blacharskich,
• prezentacja indukcyjnej nagrzewnicy, która umożliwia łatwiejszy demontaż szyby
   tylnej i bocznej, listew ozdobnych naklejek, pomoc przy odkręcaniu śrub.
• prezentacja najnowszego elektronicznego urządzenia pomiarowego bezprzewodowego
   Calipre 300ELH/3 w warunkach studyjnych, itp.;
Ważną dewizą takiego wyjazdu, jest to, że taki wyjazd bardzo podobał się młodzieży, zwracając uwagę na panującą miłą atmosferę, która jest w przedsiębiorstwie, usytuowanie miejsca pobytu jak i bardzo dobre wyżywienie, ale przede wszystkim to najważniejsze, to poszerzenie wiedzy o umiejętności praktyczne oraz nowoczesną obserwację naprawach samochodów.
Wszyscy uczestnicy otrzymali od Pana Jana Sobańskiego zaświadczenia o odbyciu praktyki obserwacyjnej z programem, jaki był przedstawiony podczas zajęć praktycznych. Uczniowie, którzy szczególnie wyróżniali się aktywnością pod względem praktycznych napraw, jak i wiedzy teoretycznej, zostali nagrodzeni elektronicznymi zegarkami.
Dzięki owocnej współpracy z Przedsiębiorstwem Pana Jana Sobańskiego, jak i dobrej woli Naszej Dyrekcji Szkoły, przewidziane są jeszcze kolejny wyjazdy grupowy: w kwietniu dla uczniów klasy III „a” technikum. Koordynatorem wyjazdów jest Pan mgr Leszek Kamiński.
[Rozmiar: 32935 bajtów]