Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Dzień Świętego Patryka

17 marca w naszej szkole odbyły się obchody Dnia Świętego Patryka, organizowane przez grupy językowe 1A1 i 1A5 wraz z opiekunami: p. Weroniką Klimek i p. Agatą Kubik. Grupy zorganizowały dla klas drugich Liceum Ogólnokształcącego oraz Technikum konkurencje, w których sprawdzana była wiedza dotycząca kultury i obyczajów Irlandii i obchodów Dnia Świętego Patryka na świecie. Trzy najlepsze reprezentacje klas drugich, kl. IIh LO (Marta Mikulska, Maria Zając, Klaudia Sikora), IIm LO(Bartosz Domski, Sandra Kreft, Dominika Zelewska) i IIbT (Tomasz Doring, Jan Hebel, Piotr Szreder)zakwalifikowały się do finału.
Konkurencje finałowe polegały m.in. na zaśpiewaniu piosenki związanej z Irlandią, zjedzeniu tradycyjnych irlandzkich ciastek i podaniu nazw ich składników w języku angielskim, rozwiązanie quizu dotyczącego Irlandii. Z konkurencjami najlepiej poradziła sobie klasa IIbT, która otrzymała wskazówki odnośnie miejsca ukrywania się skrzata (Leprechaun) z garnkiem złota. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Aby lepiej wpisać się w klimat Irlandii, z głośników popłynęła celtycka muzyka, szkoła została przystrojona zielonymi koniczynami, a dla uczniów zorganizowano konkurencję na najbardziej „zieloną klasę”, w której uczniowie zostali poproszeni o założenie jak największej ilości zielonych elementów garderoby. Zwycięską klasą okazała się Ie LO, która w nagrodę zostanie zwolniona z odpytywania, kartkówek i zadań domowych w dowolnie wybranym przez siebie dniu.
Dziękujemy za miłą zabawę