Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Wyjazd do Brukseli

W dniach 15.03-19.03.2014 r. nasi uczniowie Fryderyka Grzymkowska z klasy 1e LO oraz Mateusz Czereda z klasy 3e LO uczestniczyli w wyjeździe do Europarlamentu, który był nagrodą w konkursie wiedzy o UE organizowanym przez europosła - pana Jarosława Wałęsę. W ramach wyjazdu nasi uczniowie zwiedzali dwa piękne średniowieczne miasta Brukselę oraz Brugię. Stolica Belgii to miasto wielu kultur i języków. W samym mieście mówi się w ponad 150 językach.
Uczestniczyli także w uroczystej kolacji z Panem posłem oraz na Jego zaproszenie zwiedzili siedzibę Parlamentu Europejskiego w Brukseli, gdzie mieli możliwość zadawania pytań. W Belgii, tak samo jak w naszej szkole, świętowano dzień św. Patryka, dlatego min. stary runek w Brukseli tego dnia był cały zielony, a nawet słynny Manneken Pis ubrał tego dnia strój irlandzki.

Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli Wyjazd do Brukseli