Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Siatkarki tuż za podmium

Po awansie w eliminacjach przyszedł czas na finały Powiatu w piłce siatkowej dziewcząt, które odbyły się w dniach 25-26 marca tradycyjnie w ZSP nr 1 w Rumi. We wtorek nasze reprezentantki wygrały pierwszy mecz z ZSP nr 2 Wejherowo 2:0, po emocjonującym pierwszym secie, gdzie ze stanu 4:12, wyszły na prowadzenie i ostatecznie wygrały 25:21. W drugim secie dziewczyny zaczęły dobrą zagrywką i utrzymywały kilku punktowe prowadzenie aż do samego końca (25:22).
Drugi mecz odbył się z gospodyniami (ZSP nr 1 Rumia), które od samego początku sprawiły nam trudności w wyprowadzeniu skutecznego ataku. W drugim secie wyszliśmy chwilowo na prowadzenie, ale przeciwniczki szybko odzyskały kontrolę. Mecz zakończył się wynikiem 0:2 w setach.
W środę także siatkarki rozegrały dwa mecze. Pierwszy z ZSP nr 1 Wejherowo, który okazał się trudniejszy niż przypuszczały i skończył się tie breakiem i zwycięstwem 2:1 w setach. Rozpoczynając przed ostatni mecz tego dnia z ZSO II Rumia, mało kto spodziewał się tak dobrego widowiska, jakie zaprezentowały nasze zawodniczki. Po zaciekłej walce, szczególnie w drugim secie (22:25) niestety zabrakło nam odrobiny szczęścia i mecz zakończył się wynikiem 0:2 w setach dla Rumi.
Tym sposobem dziewczyny wywalczyły najbardziej niewdzięczne czwarte miejsce w finałach Powiatu Wejherowskiego. Jednak otwarcie zapowiedziały, że za rok chcą ponownie stanąć na podium. Gratulujemy wyniku i z niecierpliwością czekamy na przyszły sezon.
Szkołę reprezentowały: Iga Górska (2e), Katarzyna Bojanowska (2b), Paulina Falkowska (2p), Karolina Hinz (1a ft), Halina Kielińska (2h), Daria Post (3b), Agnieszka Soczyk (2 ft), Marta Sychowska (3b), Amanda Szotrowska (3b), Karolina Trepczyk (2h).

Nazwa Szkoły     1         2         3         4         5         6       Sety     Punkty    Miejsce
ZSP nr 3 Wejherowo X 2:0 2:0 2:0 2:0 0:2 8:2 9 III
ZSP 2 Wejherowo 0:2 X 0:2 0:2 2:0 0:2 2:8 6 V