Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Konkurs ”Pokaż nam język”

28 marca 2014 r. uczennice: Karolina Funk, Patrycja Dzienisz, Alicja Dzienisz oraz Agnieszka Żownir reprezentowały naszą szkołę w regionalnym finale XIV edycji ogólnopolskiego konkursu "Pokaż nam język". Pierwszym etapem zmagań był test składający się ze 100 pytań sprawdzających nie tylko sprawność językową, ale także wiedzę o krajach niemieckojęzycznych. Oczekiwanie na wyniki umiliło wszystkim spotkanie ze Steffenem Möller'em - niemieckim aktorem i kabareciarzem.
Karolina Funk, kontynuując dobrą passę, dostała się do etapu ustnego, którym była debata poświęcona tradycyjnym oraz nowoczesnym modelom rodziny. Uczestnicy musieli wypowiedzieć się także w sprawie legalizacji związków partnerskich. Uczennica klasy 3e dzielnie walczyła z rywalami nie tylko z Trójmiasta, ale także Tczewa i Lęborka zajmując ostatecznie 5 miejsce. Serdecznie gratulujemy!

Konkurs ”Pokaż nam język” Konkurs ”Pokaż nam język” Konkurs ”Pokaż nam język”