Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

59 Ogólnopolski Konkurs Recytatorski 2014

W czwartek 3 kwietnia 2014 r. w Wejherowskim Centrum Kultury odbyły się miejskie eliminacje 59 Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego 2014. Wśród kilkunastu uczestników z Wejherowa i Redy byli także nasi uczniowie. Konkurs jak co roku był okazją do zaprezentowania interpretacji tekstu poetyckiego, monodramu oraz utworów poezji śpiewanej. Jury ze szczególną atencją wysłuchało wszystkich prezentacji, a widzowie mieli niezwykłą okazję do celebrowani słowa i towarzyszącej mu muzyki. Niezwykle trudne zadanie mieli w tym roku jurorzy, którzy wydając werdykt, podkreślili, że poziom wszystkich prezentacji był bardzo wysoki.
Nasza szkoła ma szczególne powody do dumy i radości, ponieważ wśród siedmiu laureatów aż troje reprezentowało Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr IV w Wejherowie. Wyróżnieni zostali:
– Arleta Gruba klasa I h – I miejsce w kategorii recytacji
– Halina Kielińska klasa II h – II miejsce w kategorii recytacji
– Aleksandra Łasińska klasa I h – III miejsce w kategorii poezji śpiewanej.
Laureatom gratulujemy i życzymy powodzenia w eliminacjach wojewódzkich. Dziękujemy również Malwinie Sarzyńskiej, Pawłowi Semrau oraz Klaudii Król. Bez nich ten konkurs nie miałby tyle uroku.
PS. Jak wspaniale jest mieć wśród uczniów tylu szczególnie wrażliwych na muzykę, poezję i drugiego człowieka. DZIĘKUJĘ, Barbara Malawska.
Gratulujemy