Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Panel dyskusyjny „powieść na scenie (musicalowej)”

4 kwietnia młodzież „samochodówki” wzięła udział w panelu dyskusyjnym „powieść na scenie (musicalowej)” w Teatrze Muzycznym w Gdyni zorganizowanym przez Teatr Muzyczny wraz z Towarzystwem Literackim im. Adama Mickiewicza oraz Uniwersytetem Gdańskim.
Wśród zaproszonych gości była Dorota Masłowska, która w niedawno wydanej książce Agnieszki Drotkiewicz „Dusza światowa” (wywiad-rzeka z Masłowską) opowiedziała o swojej fascynacji powieścią „Chłopi” i jej wielowymiarowością. Profesor Ciechowicz wiele razy cytował Masłowską, kilkakrotnie przywoływał fragment mówiący o tym, że „Chłopi to powieść totalna. Jest w niej wszystko: namiętność, pazerność, skurwysyństwo”. Pisarka podkreślała, że jej marzeniem jest nowa ekranizacja tej powieści i tak też się stało. Po obejrzeniu spektaklu w Teatrze Muzycznym mówiła: „jestem nią ( inscenizacją) zachwycona, bo doszło do wspaniałego romansu popu z czymś wysokojakościowym . Możemy cieszyć się z jej cyrkowej atrakcyjności, ale w tym, co widzimy, doczytujemy się też wysokich sensów. Zasługą reżysera Wojciecha Kościelniaka jest ściągnięcie z tej książki klątwy nieczytelnej ramoty
Paneliści dyskutowali także o: - Dostojewski w teatrze Andrzeja Wajdy;
- Gombrowicz w teatrze Waldemara Śmigasiewicza;
- Teatr z powieści w inscenizacjach Wojciecha Kościelniaka: „Idiota” Dostojewskiego (2009), „Ziemia obiecana” Reymonta (2011), „Mistrz i Małgorzata” Bułhakowa (2013);
- Więcej niż musical: „Lalka” Prusa (2011) i „Chłopi” Reymonta (2013) na scenie Teatru Muzycznego w Gdyni.
Do panelu zaproszeni zostali twórcy obu przedstawień gdyńskich, z Wojciechem Kościelniakiem (reżyserem) i Bernardem Szycem (aktorem) na czele. Stronę naukową reprezentowali: dr (hab.) Joanna Puzyna (z d. Chojka, co ze znanym sobie humorem  podkreślał prof. Ciechowicz), krytyk - dr Anna Bielecka-Mateja (specjalistka od teatralnych adaptacji powieści Witolda Gombrowicza), red. Piotr Sobierski ( pasjonat teatru muzycznego, współpracownik „Blizy”), red. Jarosław Zalesiński (recenzent teatralny „Dziennika Bałtyckiego”, stały współpracownik miesięcznika „Teatr”).
Pani Wioletta Sokół i Anna Guziuk rozmawiały z osobami od marketingu oraz z Rafałem Ostrowskim (odtwórcą Antka w „Chłopach” i Wokulskiego w „Lalce”), prosząc o powrót do repertuaru, w którym raz w tygodniu grano przedstawienia o godzinie 11, co umożliwiało młodzieży na częste obcowanie ze sztuką. Obiecano, że od września będą spektakle na godziny przedpołudniowe. Czekamy z niecierpliwością!!!!

Panel dyskusyjny „powieść na scenie (musicalowej)” Panel dyskusyjny „powieść na scenie (musicalowej)” Panel dyskusyjny „powieść na scenie (musicalowej)”