Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Konkurs Piosenki Obcojęzycznej

Agnieszka Klebba (kl. IIh LO) wyśpiewała 3 miejsce w Konkursie Piosenki Obcojęzycznej, który odbył się 8 kwietnia 2014 w Zespole Szkół Łączności w Gdańsku. W konkursie wzięło udział około 60 uczestników, podzielonych na dwie kategorie: solista i zespół.
Uczniowie z ponad 10 szkół z Trójmiasta i okolic rywalizowali w kilku językach: angielskim, niemieckim, rosyjskim, hiszpańskim i japońskim. O godzinie 11:00 zaczęły się eliminacje, po których do finału miało przejść 5 zespołów i 5 solistów. W eliminacjach Agnieszka, jako jedyna, zaśpiewała po hiszpańsku piosenkę Marty Gomez: "Toma mi canción", a na gitarze zagrał jej Paweł Semrau (II ft). Druga uczestniczka z naszej szkoły, Ola Łasińska, zaśpiewała piosenkę Lary Fabian "Adagio", również z akompaniamentem Pawła. Serwis foto zapewniła Ala z II ft.
Wysokiemu poziomowi i kreatywności wykonawców towarzyszyła znakomita atmosfera, o którą postarali się troskliwi i życzliwi gospodarze (bardzo dziękujemy!). W finale Agnieszka zaśpiewała po angielsku piosenkę Pink "Just give me a reason", a do akompaniamentu pożyczyła sobie kolegę Łukasza z XIX LO w Gdańsku, który zagrał jej na akordeonie. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki, a Agnieszka za miejsce na podium dostała kilka bardzo atrakcyjnych nagród.

Gratulujemy