Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera

10 kwietnia 2014 roku w naszej szkole odbył się VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera.. Konkurs co roku cieszy się wielką popularnością wśród młodzieży. W tym roku do konkursu przystąpiło 39 uczniów ze szkół powiatu wejherowskiego. Na początku uczniowie rozwiązywali test zawierający pytania zamknięte. Do kolejnego etapu przeszły trzy najlepsze drużyny.
W tym etapie uczniowie zmierzyli się z zadaniami m.in. z promieniotwórczości, rozpuszczalności, stężenia procentowego roztworu. Najwięcej trudności sprawiło zadanie laboratoryjne, podczas którego musieli otrzymać wodorotlenek miedzi (II). Rywalizacje zakończył trzeci etap - „jeden, dwa, trzy”, w którym uczniowie odpowiadali na pytania o różnym stopniu trudności, losując pytania za 1, 2 lub 3 punkty. Poziom konkursu był bardzo wysoki.
Po zaciętej walce wyłoniono zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Gimnazjum Samorządowego w Bolszewie w składzie: Julia Went, Adam Mielewczyk, Michał Muklewicz, drugie miejsce – drużyna z Gimnazjum nr 1 w Redzie w składzie: Barbara Skrzypkowska, Daria Kaczmarczyk, Aleksandra Stępińska, trzecie miejsce-uczniowie z Gimnazjum Nr 3 w Wejherowie: Dominika Skwarło, Oskar Gościewski, Krzysztof Klimiuk. Serdecznie gratulujemy. Laureaci otrzymali nagrody książkowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Wejherowie.
Podczas turnieju odbył się pokaz chemicznych przygotowanych przez uczniów klasy 2b liceum. Doświadczenia wykonywali: Dominika Kołodzeike, Michał Miszke i Jeremi Sławiński. Było dużo dymu, błysków i wybuchów...

VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera VII Międzygimnazjalny Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera