Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

V Powiatowe Zawody "Edukacja dla Bezpieczeństwa"

W dniu 11 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Wejherowie odbyły się V Powiatowe Zawody "Edukacja dla Bezpieczeństwa" dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. W zawodach uczestniczyło 39 drużyn z terenu Powiatu Wejherowskiego, w tym dwie z naszej szkoły.
Drużyna pań wystąpiła w składzie: Natalia TREDER, Weronika DARZNIK - obie 2b LO oraz Agata OKROY - z 1b LO. Panów reprezentowali: Mateusz GRUNAU, Jakub SOCHA i Cyprian ZDANKIEWICZ - wszyscy z 1b LO.
W ramach zawodów rozgrywane były 4 konkurencje: praktyczny test na strażaka, tor przeszkód, podtrzymywanie życia - pierwsza pomoc oraz sprawdzian teoretyczny z Edukacji dla Bezpieczeństwa. Dziewczęta najlepiej poradziły sobie w teście na strażaka natomiast chłopcy w pierwszej pomocy. Obie drużyny prezentując bardzo dobry poziom, solidarnie zajęły trzecie miejsca.
Wręczenie dyplomów i nagród zakończyło zawody, które są organizowane przy udziale Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Starostwa Powiatowego w Wejherowie.

V Powiatowe Zawody - Edukacja dla Bezpieczeństwa V Powiatowe Zawody - Edukacja dla Bezpieczeństwa