Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Turniej Wiedzy Technicznej

W dniach 12 - 13 kwietnia 2014 roku (sobota i niedziela) po raz szósty Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim zorganizował TURNIEJ WIEDZY TECHNICZNEJ pod patronatem Wydziału Mechanicznego Politechniki Gdańskiej oraz Starosty Nowodworskiego. Nasza szkoła wystąpiła w składzie: Tomasz Dȍring i Jarosław Sonnbreg z klasy 2 bT. Pierwszego dnia uczniowie zmagali się z rysunkiem wykonawczym tarczy i ta część turnieju wypadła nam całkiem dobrze.
Po zmaganiach organizatorzy zaprosili nas na obiad, a później na wycieczkę autokarową po Żuławach i Mierzei Wiślanej. Obejrzeliśmy mosty zwodzone i obrotowe,Przekop Wisły w Mikoszewie oraz Wielbłądzi Garb na Mierzei Wiślanej.
Następnego dnia uczniowie rozwiązywali 2 testy z zakresu symboliki i oznaczeń stosowanych na rysunkach, dotyczących części maszyn i tutaj zabrakło troszkę doświadczenia naszym drugoklasistom. W przyszłym roku z trochę lepszym przygotowaniem mamy szansę na podium.