Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

XLIII Powiatowe Eliminacje Konkursu Recytatorskiego Literatury Kaszubskiej „Rodno Mowa”.

Dnia 28 kwietnia 2014 roku w Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie odbyły się XLIII Powiatowe Eliminacja Konkursu Recytatorskiego Literatury Kaszubskiej „Rodno Mowa”.
Na eliminacje przybyło ponad 70 uczestników w 5 kategoriach grupowych: klasy 0, klasy I-II szkół podstawowych, klasy IV-VI szkół podstawowych, gimnazja i klasy ponadgminazjalne Najliczniejsze grupy były w klasach 0 i I-III szkół podstawowych. Jury w składzie Bogumiła Gołąbek, Jadwiga Hewelt oraz Eugeniusz Pryczkowski oceniało profesjonalizm wykonywanych utworów.
Miło nam poinformować, że pierwsze miejsce w kategorii szkoły ponadgimnazjalne zajął Karol Barzowski, a drugie Beata Riegel. Zdobywca pierwszego miejsca będzie prezentować swoje umiejętności na Turnieju Finałowym w Chmielnie. Warto nadmienić, że od pięciu lat nasz szkoła reprezentuje powiat wejherowski w finale, a dwa lata temu Karol zajął tam pierwsze miejsce.

Gratulujemy!!!