Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

XIII Ogólnopolski Konkurs Recytatorski Poezji Niemieckiej

15 maja 2014 roku nasze uczennice wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Recytatorskim Poezji Niemieckiej, który odbył się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Słupska Macieja Kobylińskiego. Konkurs odbył się w Słupsku w Instytucie Neofilologii.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy Ie: Beata Riegel, Karolina Paradies, Aleksandra Grzyb, Aneta Dettlaff i Agnieszka Mikołajczyk. Dziewczyny interpretowały wiersze niemieckich autorów m. in.: J.W.Goethe, F.Schiller, H.Heine, A Pfungst.
Beata Riegel zajęła II miejsce. Aneta Dettlaff otrzymała wyróżnienie.
Serdecznie gratulujemy!!!!

[Rozmiar: 105628 bajtów]