Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Młodzi głosują

Już po raz kolejny odbyły się w naszej szkole wybory w ramach akcji „Młodzi głosują” pod patronatem Centrum Edukacji Obywatelskiej. Pierwsze szkolne wybory miały miejsce w roku 2003. Ówcześni uczniowie brali udział w referendum na temat przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. W kolejnych latach organizowane były m.in. wybory samorządowe i parlamentarne. Wybieraliśmy też Prezydenta RP. Dzięki uprzejmości nauczycieli frekwencja wyborcza była zawsze bardzo wysoka.
Celem akcji jest zwiększenie uczestnictwa młodych ludzi w życiu publicznym, w tym zachęcenie ich do świadomego udziału w wyborach. Projekt nie jest agitacją polityczną – zależy nam wyłącznie na angażowaniu młodych ludzi w demokratyczne wybory.
Tegoroczne wybory zorganizowali uczniowie klasy II p LO. Wyniki podamy wkrótce…już są

Wyniki szkolnych wyborów do Parlamentu Europejskiego „Młodzi głosują”

Frekwencja: głosowało 388 uczniów na 720 uprawnionych do głosowania co stanowi 53,9 %
Liczba głosów nieważnych: 41 (10,5 %)