Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Targi zawodowe 2014

Dnia 20 maja 2014 r. uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie wzięli udział w giełdzie szkół ponadgimnazjalnych poświęconej kształceniu zawodowemu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi.
W ramach realizowanego projektu „Pomorskie – dobry kurs na edukację. Szkolnictwo zawodowe w regionie a wyzwania rynku pracy”, Starostwo Powiatowe w Wejherowie zorganizowało po raz drugi Targi Zawodowe dla młodzieży gimnazjalnej, podczas których zaprezentowano bogatą ofertę edukacyjną kształcenia zawodowego wszystkich szkół, techników i zasadniczych szkół zawodowych z terenu powiatu wejherowskiego.
W trakcie imprezy gimnazjaliści mieli okazję zapoznać się z szeroką ofertą szkół technicznych i zawodowych powiatu wejherowskiego, wśród których nie zabrakło Technikum Nr 3 oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 2 z wejherowskiej „samochodówki”.
Tegoroczne stanowisko przygotowane przez naszych uczniów i nauczycieli ponownie przybrało formę planu fotograficznego, na którym odwiedzający gimnazjaliści mogli zrobić sobie zdjęcie na wspaniałym motocyklu. Nie zabrakło także kącika spawalniczego, gdzie uczniowie trzeciej klasy technikum samochodowego zorganizowali mini kurs spawania. Dodatkowo, stanowisko zostało bogato wyposażone w atrakcyjne materiały promocyjne, dzięki którym gimnazjaliści mogli dokładnie zapoznać się z bogatą ofertą edukacyjną „Samochodówki”

[Rozmiar: 143872 bajtów] Źródło: http://www.nadmorski24.pl/wiadomosci/18462-fryzjer-kucharz-czy-zlotnik-gimnazjalisci-na-targach-zawodowych.html