Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Turniej Jakuba Wejhera

Jak co roku obchody rocznicy urodzin Jakuba Wejhera były okazją, by reprezentacje szkół ponadgimnazjalnych naszego powiatu mogły wziąć udział w turnieju , w którym musieli wykazać się wiedzą na temat życia patrona naszej szkoły oraz historii naszego regionu. Do rywalizacji przystąpiło osiem szkół ponadgimnazjalnych. Każda drużyna składała się z 5-ciu zawodników. Pierwsza część zawodów polegała na rozwiązaniu testu.

Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera

W drugiej części turnieju zawodnicy zmierzyli się w 10 konkurencjach sprawnościowych.
1. Powódź
Najbardziej emocjonująca konkurencja turnieju. Zadaniem zawodników było napełnić 2m rurę PCV wodą, tak aby kulki do tenisa stołowego znajdujące się na dnie wypłynęły górą. Nic trudnego - tyle że rura była przedziurowiona w kilkunastu miejscach. Zawodnicy musieli je tamować, czym się dało, więc wyszli z tej konkurencji zupełnie przemoczeni.

2. Więcej - mniej
Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera
W tej konkurencji zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i szybkością. Musieli odgadnąć daty związane z historią naszego regionu, każdy zawodnik biegł kolejno do sędziny, która "naprowadzała: na właściwą odpowiedź zawodników hasłami "więcej, mniej".

3. Wbijanie gwoździ
W tym zadaniu uczestnicy wbijali 30 cm gwóźdź w pieniek, każdy miał tylko jedno uderzenie młotkiem, uczniowie zmieniali się kolejno jak w sztafecie.

4.Siłacze
Była to konkurencja wytrzymałościowo-siłowa. Jeden wybrany zawodnik miał za zadania utrzymać na wyprostowanych ramionach dwa siedmiomilowe lekkoatletyczne młoty, w tym czasie reszta drużyny miała przebiec jak najwięcej okrążeń na bieżni.

5.Tor przeszkód
Klasyczna konkurencja, tyle że zawodnicy byli splątanie parami sznurkiem i wspólnie musieli pokonać tor przeszkód na czas.

6.Obieranie ziemniaków
Każda z drużyn miała do obrania 1 kg ziemniaków. Wygrała ta drużyna, która zrobiła to najszybciej.

Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera
7.Bule
Zadanie polegało na wtoczeniu buli w odpowiednie pole drabinki. Każde pole było inaczej punktowane.

8.Stojak
W tej konkurencji uczniowie rzucali do celu (łapacza) różnego rodzaju piłkami między innymi piłką do rugby czy też tenisa ziemnego.

Po ośmiu skończonych konkurencjach drużyny przeszły do jednocześnie odbywających się zadań, Dwie osoby z każdej ekipy wzięły udział w Biegu na orientację (za pomocą mapy trzeba było odnaleźć jak najwięcej punktów kontrolnych znajdujących się na terenie szkoły w ciągu 5 minut). W tym czasie pozostała trójka rysowała herb Wejherowa, powiązany z herbem swojej szkoły.

Drużyna naszej szkoły była w tym roku wręcz bardzo gościnna dla innych drużyn, ponieważ zajęła ostatnie, ósme miejsce. Miejmy nadzieję, że za rok w kolejnym turnieju awansujemy na lepsze pozycje.

Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera Turniej Jakuba Wejhera