Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Projekt Global Citizen

W ubiegłym tygodniu w naszej szkole w rolę nauczycieli języka angielskiego wcielili się niecodzienni goście: Celine Fook z Singapuru, Prajwal Sharma z Indii oraz Victor He z Chin. Osoby te przyjechały do naszej szkoły w ramach projektu Global Citizen, organizowaną przez studencką organizację pozarządową AIESEC. Dzięki zajęciom prowadzonym przez studentów, nasi uczniowie mieli okazję „na żywo” sprawdzić swoje umiejętności językowe, zawrzeć nowe znajomości oraz dowiedzieć się czegoś nowego o egzotycznych kulturach azjatyckich.
I tak, dowiedzieliśmy się m.in. w jakich językach mówi się w Chinach, Indiach i Singapurze, jakie są najbardziej charakterystyczne cechy kultur tych krajów, jak bawią się, uczą i co jedzą mieszkańcy Azji. Mieliśmy także okazję nauczyć się tradycyjnego tańca hinduskiego oraz poznaliśmy elementy walki Kung Fu. W czwartek, w ramach rewanżu grupy językowe 2E1, 1E2 oraz klasa 2ft wraz z opiekunami zabrali naszych gości na spacer po Wejherowie zakończonym ogniskiem w Harcerskiej Bazie Obozowej Cedron.
Po ogromnym zainteresowaniu wśród uczniów można śmiało stwierdzić, że tego typu zajęcia były strzałem w dziesiątkę, o czym zresztą można się przekonać oglądając materiał TTM kręcony u nas w szkole w dniu 28 maja.

Mieliśmy też okazję gościć w studiu TTM w programie śniadaniowym na żywo w piątek, podczas którego w rolę tłumacza wcielił się Tomasz Kotkowski z klsy IIE.

Dziękujemy wszystkim uczniom za tak ciepłe przyjęcie naszych gości, za ogromną uwagę, którą poświęcali na zajęciach, a w szczególności pragniemy podziękować Paulinie Eremus z klasy IIP, Remigiuszowi Sommer z klasy IIE oraz Weronice Niepomnik z klasy IH za to, że przez ten tydzień zaopiekowali się naszymi gośćmi, przyjmując ich do swoich domów.

Projekt Global Citizen Projekt Global Citizen Projekt Global Citizen Projekt Global Citizen