Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Warsztaty „Owady w kryminalistyce”

Aktywni w WCK
6 czerwca uczniowie klasy 2b LO w laboratorium Katedry Zoologii Bezkręgowców i Parazytologii na Wydziale Biologii UG uczyli się oznaczać larwy muchówek i oglądali gatunki owadów stanowiących entomofaunę zwłok. Warsztaty „Owady w kryminalistyce” prowadziła dr Elżbieta Kaczorowska, jedyny w Polsce biegły sądowy z zakresu entomologii ogólnej i sądowej. W trakcie zajęć uczniowie poznali niemałe znaczenie owadów w kryminalistyce, które:
- przenoszą groźne czynniki chorobotwórcze ludzi i zwierząt,
- czynią szkody w przechowywanych produktach spożywczych,
- wytwarzają toksyny i jady mogące stanowić przyczynę zatruć
  lub nawet śmierci,
- są „markerami” pochodzenia roślin z nielegalnego obrotu,
- pozwalają ocenić datę i okoliczności zgonu.
Nasza krótka przygoda z entomologią sądową utwierdziła nas w przekonaniu, że to niezwykle interesująca, ale trudna i żmudna dyscyplina biologii.
- entomofauna - ogół gatunków owadów określonego obszaru, środowiska
- entomologia - dział zoologii zajmujący się owadami

Warsztaty „Owady w kryminalistyce” Warsztaty „Owady w kryminalistyce” Warsztaty „Owady w kryminalistyce” Warsztaty „Owady w kryminalistyce”